Thursday, 11 September 2014

Untuk Renungan Orang Melayu Bumiputera.

Senarai Masalah Orang Melayu Bumiputera. 
Like Page >> Boikot Barangan Cina Dap ORI

Salam kerajaan yang menang memerintah hasil undian Melayu Bumiputera pada PRU13. Ini adalah 33 usul dan cadangan yang secara kritikal apa kami orang Melayu mahu. 33 usul ini adalah ditujukan kepada semua Ketua Pemuda, Exco Pemuda, Ketua Bahagian, Ahli Majlis Tertinggi, Ketua Pengarah Jabatan Kerajaan, GLC GLC, Menteri Menteri dan Penasihat Penasihat yang memainkan peranan dalam pembuat dasar. Tidak perlu bersusah payah membuat kajian. BBCD disini menyampaikan hasrat dan dilema melayu. Harap korang dapat click share, kongsi, copy paste dan printscreen itu diajukan kepada semua.

1. ISA dan Akta Khas Agama Islam serta Institusi Raja

Wujudkan semula akta ISA. Wujudkan akta khas yang lebih kukuh dalam melindungi Agama Islam dan Institusi Raja. Tekankan juga penekanan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah didalam rincian Islam supaya jelas apa yang boleh dipraktikkan. Memberi penekanan terhadap isu Melayu murtad dan mahukan penukaran agama. Wujudkan akta jika menghina perlembagaan akan dikenakan tindakan. Kemas kini semula sejarah bangsa Melayu kerana Melayu dihina seawal di sekolah rendah.

2. Sekolah Vernakular dan Papan tanda

Hapus Sekolah Vernakular dan wujudkan mata pelajaran tambahan Bahasa Cina dan India bermula sekolah rendah kebangsaan. Hentikan beri bajet besar kepada Sekolah Vernakular. Wujudkan segera sekolah wawasan. Kesemua papan tanda jalan dan nama kedai perlu menggunakan Bahasa Melayu.

3. Warga Asing, Pekerja Asing, Peniaga Asing

Peniaga Asing: Tarik lesen meniaga yang sewa kepada peniaga asing. Dapatkan akta supaya premis perniagaan tidak jatuh atau tidak dapat dijual atau dibeli dari pemilik Melayu Bumiputera.

Pekerja Asing: Kawalan terhadap kuantiti pekerja asing. Hadkan pengeluaran Visa kepada warga asing. Gaji RM900 perlu kawalan kerana pekerja asing nikmati sama. Pemandu teksi warga asing dan bas tidak dibenarkan. 

Warga Asing: Operasi sifar pendatang asing besar besaran contoh di Kg Pandan, Kg Bharu dan Dato Keramat (contoh sahaja)

4. Selaraskan Jabatan Penguatkuasa Demi Halang Warga Asing

Selaraskan sistem kastam, imegresen, polis, jpj supaya warga asing perlu menyelesaikan saman sebelum keluar Malaysia sehingga selesai. Naikkan lagi cukai VEP Malaysia. Jika mahu menaikkan cukai VEP ke tahap yang sangat maksimum setanding cukai yang Singapura kenakan, jadi gunakan kaedah pemegang IC biru bagi melindungi mereka dengan menerima diskaun. 

5. Perumahan Kos Rendah, Pemaju Swasta dan Pembelian Warga Asing

Harga rumah pemaju swasta terlampau mahal. Buat kuota pada warga asing beli rumah untuk kawal harga rumah. Jangan biarkan REHDA mengawal harga. Tempoh bayaran pinjaman bagi Melayu Bumiputera mohon dipanjangkan. Bina akta rumah lot bumi tidak boleh dijual kepada bukan bumi. Nyatakan berapa peratus tanah milik warga asing yang dah dibeli sehingga kini. Buat akta pembelian semula rumah yang dijual sekurang kurangnya memerlukan minimum 10 tahun demi mengawal harga rumah. Pinjaman khas perumahan secara terus diperlukan dari kerajaan sendiri kepada Melayu Bumiputera. Bina akta dengan dapat mengharamkan mempromosi hartanah menggunakan Bahasa cina. Utamakan rumah mampu milik dikawasan majoriti Melayu tidak kira kawasan Melayu kerajaan atau Melayu pembangkang. Janji ianya kawasan majoriti Melayu.

6. Penasihat Kerajaan, Ekonomi dan Kewangan Negara

Lantik Tun Mahathhir & Tun Daim menjadi penasihat kerajaan, ekonomi dan kewangan negara.

7. Pemegang IC Biru Melalui Subsidi Negara.

Bina satu akta dan sistem dimana hanya pemegang IC biru sahaja layak menikmati pelbagai faedah subsidi seperti subsidi minyak, beras, tepung dan lain lain. Bagi warga asing serta IC merah pula, mereka akan dikenakan harga bayaran tanpa subsidi.

8.Koperasi Gergasi Melayu Bumiputera serta Kursus Usahawan

Bina akta supaya kesemua syarikat milik Melayu Bumiputera dari pelbagai sektor dapat disenaraikan dalam satu koperasi gergasi tujuan untuk disenaraikan kepada umum di internet dan pelanggan Melayu Bumiputera sendiri dapat mengenal pasti syarikat milik Melayu bagi membantu menjana ekonomi Melayu Bumiputera. Turut perlu mengadakan kursus usahawan percuma kepada Melayu Bumiputera seluruh Malaysia.

9.GLC Kerajaan dan Agenda Melayu Bumiputera

Kaji semula semua GLC yang tidak ada agenda Melayu Bumiputera. Pastikan lantikan jawatan tertinggi GLC perlu kriteria patriotik. Jangan fikirkan kepakaran membuat keuntungan sahaja. Cuba lihat dimana agenda Melayu di Maybank, CIMB dan Sime Darby? Kurangkan syarat untuk peniaga Melayu Bumiputera dengan Bank. Beri geran kepada GLC untuk buat perumahan kos rendah.

10. Internet Judi, Spa Urut, Pelacur Brickfield Ada Didepan Mata

Bila internet judi dapat dihapuskan? Bila spa urut dapat ditutup? Bila pelacuran brickfield dapat dihalang? Semua ini ada didepan mata. Jika didepan mata pun tidak dapat tangkap, apatah lagi dalang Lahad Datu? Gayclub punca LGBT menular. Kes Bersih 1,2 dan 3 apa statusnya? Berapa banyak harta awam dan kerajaan dirosakkan tetapi kes disenyapkan. Kerosakan yang dibuat ini adalah duit rakyat, rakyat bayar cukai.

11. Rebet Bagi Tol Jika Sesak

Rebet tol diperlukan bagi setiap kali kesesakan walau apa jua angkara dan punca sekali pun. Ini kerana fungsi tol adalah untuk cepat, mudah serta pantas. 

12. Cukai Pendapatan Dikurangkan

Kurangkan kadar cukai pendapatan yang mempunyai gaji RM10K kebawah. Cukai pendapatan pekerja asing perlu dikenakan tanpa kiraan minimum, dimana asal bukan IC biru sahaja bekerja, perlu dikenakan cukai yang tinggi. Gaji RM900 perlu kawalan kerana pekerja asing nikmati gaji minimum yang sama.

13. Perkeso dan KWSP

Perkeso: Naikkan pencen Perkeso kerana kos sara hidup meningkat. Perkeso perlu segera bawa usul penubuhan skim perlindungan unemployment.

KWSP: Pengurangan had umur pengeluaran KWSP dari 50-55 ke 45-50 bagi membantu menyelesaikan hutang.

14. Data CTOS adalah Tidak Effisien

Mohon CTOS tidak dijadikan satu badan berkuasa untuk rujukan kewangan kerana data mereka tidak diperbaharui dan adalah lama. Beri peluang kedua kepada Pemuda Melayu Bumiputera yang bankruptcy.

15. PTPTN Dikaji Semula

Pinjaman ptptn perlu dikaji kembali. Usul pinjaman perlu di bayar mengikut gred/cgpa yang dicapai sebagai conthh cgpa 2-2.5 (90%), 2.6-2.9 (80%), 3-3.4(60%), 3.5 (free). Tetapi perlu dilihat jenis course. 

16. Agihan Zakat Seksa Umat Islam

Memudahkan agihan zakat kepada fakir. Ini kerana kerenah birokrasi jabatan zakat sentiasa menyeksa orang Islam yang dalam terdesak memerlukan keperluan. Kita sendiri sampai pernah mendengar “LEBIHAN ZAKAT”. Ini kerana sistem yang tidak effisien

17. Pendidikan Bagi Pelajar dan Guru

Guru guru yang sudah berkahwin dibenarkan ikut tempat pasangan bekerja. Bantuan gandaan alatan canggih ke sekolah dan kolej Vokasional supaya guru dan pelajar lebih berminat dan produktif dengan teknologi semasa. Perbanyakkan sekolah agama rakyat di peringkat menengah. Kurangkan kos pembelajaran universiti.

18. Jabatan Agensi Kerajaan yang Tidak Relevan

Kaji semula dan mansuhkan jabatan/agensi yang nampak tak relevan dan menghabiskan bajet kerajaan. Ini menyebabkan pertindihan kuasa spt. AADK , SPAD , Maritime. Contoh SPAD perlu diserap ke JPJ dan lain lain.

19. Sektor Pekerjaan Swasta

Wujud akta baru kepada sektor swasta untuk membenarkan pekerja bekerja atau berniaga pada waktu cuti. Diskriminasi perkauman dalam sektor perkerjaan swasta perlu diatasi. Dulu pejabat swasta di wajibkan ada beberapa percentage bagi kuota pekerja Melayu. Sekarang apa dah jadi? Jabatan berkaitan langsung tidak periksa turun padang dan hanya tunggu laporan baru periksa.

20. Tender Kontrak Jabatan Kerajaan

Central Contract perlu dihentikan dan peruntukan pada jabatan jabatan peringkat negeri perlu dikembalikan. Mudahkan kontraktor kecil Melayu Bumiputera menjalankan perniagaan dengan agensi kerajaan dan jangan beri pada kontraktor panel sahaja 100%. Tender masak asrama kantin dan kebersihan sekolah di kementerian kementerian di pelopori oleh kumpulan yang sama.

21. Hospital Naik Taraf Setiap Daerah

Hospital perlu dinaikkan taraf di setiap daerah dengan menambah 3 pakar sekurang-kurangnya supaya tidak perlu susah payah rujuk ke hospital dikawasan Lembah Klang.

22. Asrama penjagaan OKU, Gelandangan, dan Isu Masjid India

Sediakan asrama bagi penjagaan OKU serta golongan gelandangan. Rawatan bagi OKU serta gelandangan juga perlu diwujudkan. Kawasan Masjid India tidak terurus, serabut dan umpama kawasan pengumpulan sampah penagih perlu dibersihkan. Rombakan penguatkuasa DBKL yang malas dan kerah penguatkuasa jawi di kawasan ini.

23. Jangan Korporatkan Jabatan Kastam

Jangan mengkorporatkan Jabatan Kastam kerana fungsi asal adalah perkastaman dimana ini akan terabai kerana terlalu fokus dengan melancarkan pengutipan GST dan ketirisan penyeludupan barang akan terbuka jika Jabatan Kastam dikorporatkan.

24. Jangan Gunakan Indeks Pengukuran Purata

Ubah cara kerajaan analisis bukan hanya panduan “Indeks Pengukuran Purata”. Cara manual survey lebih tepat dalam memahami situasi rakyat. Kebimbangan matawang negara juga pada paras yang rendah.

25. Peniaga Melayu Bumiputera Logam dan Batu

Beri kelonggaran kepada peniaga Melayu Bumiputera barangan logam dan batu. Perketatkan penguatkuasaan terutama dalam bentuk perlesenan kuari, barang binaan bahan mentah untuk mengelakkan kenaikan harga barang oleh peniaga cina. Kawalan barang sumber ini seterusnya dapat mengawal harga rumah.

26. Harga Barangan Asas

Untuk kawal harga barangan asas, kerajaan perlu buat ladang pertanian dan ternakan disetiap negeri secara besar besaran tapi jangan jadi seperti NFC. Pasaran hendaklah dibuat oleh FAMA. LKIM pula adakan bot besar disewa kepada nelayan dan tangkapan nelayan itu dijual semula kepada FAMA. 

27. Harga Kereta, Pemandu Teksi dan Perkhidmatan Awam.

Kurangkan harga kereta seperti yang dijanji didalam manifesto PRU13. Kaji jika perlu beri insentif untuk cukai jalan dan insuran. Rungutan pemandu teksi permit individu terlalu sukar mendapatkan pinjamaan untuk mengeluarkan teksi baru. Tambahan kaji jika setiap kenderaan memerlukan DashCamera. Kaji semula perkhidmatan awam. Perlu berikan insentif untuk menarik rakyat menggunakan perkhidmatan awam dengan lebih agresif. 

28. Status Halal makanan dan minuman

Memperketatkan status halal makanan dan minuman dan menggandakan semakan disetiap premis Halal yang dah diberi dengan lawatan mengejut tanpa menunggu laporan orang awam.

29. Sabah, Sarawak, dan Anak Estet Melayu

Sabah dan Sarawak mempunyai rumah tetapi untuk sekolah adalah sangat berkurangan. Jumlah pelajar mencecah sehingga 1,500 bagi 1 sekolah yang kecil. Bantu anak estet dari segi pembelajaran milik SIME DARBY. Bantuan kepada kategori luar bandar perlu disegerakan sebelum PRU14 seperti Perumahan, Persekolahan, Galakan Perniagaan bagi Melayu Bumiputera.

30. Hari Tanpa Parti Setahun Sekali

Wujudkan hari tanpa parti setahun sekali yang diisi berbentuk patriotik atau cintakan negara. Kesemua rakyat, ahli parti dan Presiden setiap parti berkumpul.

31. Badminton dan Bolasepak FAM

Lahirkan lebih ramai pemain badminton Melayu dan bukan dimonopoli oleh pemain Cina sahaja. FAM perlu dikaji semula, kalau dah tak boleh diharapkan, sila ganti baru.

32. Banyakkan tempat larangan merokok dan sambung projek jambatan bengkok Johor.

33. Hapuskan BRIM dan rebat telefon RM200 yang tidak berguna serta batalkan perjanjian FTA termasuk hasrat tandatangan TPPA.

Harap korang dapat click share, kongsi, copy paste dan printscreen ini diajukan kepada Ketua Pemuda, Exco Pemuda, Ketua Bahagian, Ahli Majlis Tertinggi, Ketua Pengarah Jabatan Kerajaan, GLC GLC, Menteri Menteri dan Penasihat Penasihat yang memainkan peranan dalam pembuat dasar. 

Yang ikhlas memperjuangkan nasib Melayu,
-ketua pengakap-
Like Page >> www.facebook.com/BoikotBaranganCinaDapORI Dari Boikot Barangan Cina:
Salam kerajaan yang menang memerintah hasil undian Melayu Bumiputera pada PRU13. Ini adalah 33 usul dan cadangan yang secara kritikal apa kami orang Melayu mahu. 33 usul ini adalah ditujukan kepada semua Ketua Pemuda, Exco Pemuda, Ketua Bahagian, Ahli Majlis Tertinggi, Ketua Pengarah Jabatan Kerajaan, GLC GLC, Menteri Menteri dan Penasihat Penasihat yang memainkan peranan dalam pembuat dasar. Tidak perlu bersusah payah membuat kajian. BBCD disini menyampaikan hasrat dan dilema melayu. Harap korang dapat click share, kongsi, copy paste dan printscreen itu diajukan kepada semua.
1. ISA dan Akta Khas Agama Islam serta Institusi Raja
Wujudkan semula akta ISA. Wujudkan akta khas yang lebih kukuh dalam melindungi Agama Islam dan Institusi Raja. Tekankan juga penekanan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah didalam rincian Islam supaya jelas apa yang boleh dipraktikkan. Memberi penekanan terhadap isu Melayu murtad dan mahukan penukaran agama. Wujudkan akta jika menghina perlembagaan akan dikenakan tindakan. Kemas kini semula sejarah bangsa Melayu kerana Melayu dihina seawal di sekolah rendah.
2. Sekolah Vernakular dan Papan tanda
Hapus Sekolah Vernakular dan wujudkan mata pelajaran tambahan Bahasa Cina dan India bermula sekolah rendah kebangsaan. Hentikan beri bajet besar kepada Sekolah Vernakular. Wujudkan segera sekolah wawasan. Kesemua papan tanda jalan dan nama kedai perlu menggunakan Bahasa Melayu.
3. Warga Asing, Pekerja Asing, Peniaga Asing
Peniaga Asing: Tarik lesen meniaga yang sewa kepada peniaga asing. Dapatkan akta supaya premis perniagaan tidak jatuh atau tidak dapat dijual atau dibeli dari pemilik Melayu Bumiputera.
Pekerja Asing: Kawalan terhadap kuantiti pekerja asing. Hadkan pengeluaran Visa kepada warga asing. Gaji RM900 perlu kawalan kerana pekerja asing nikmati sama. Pemandu teksi warga asing dan bas tidak dibenarkan.
Warga Asing: Operasi sifar pendatang asing besar besaran contoh di Kg Pandan, Kg Bharu dan Dato Keramat (contoh sahaja)
4. Selaraskan Jabatan Penguatkuasa Demi Halang Warga Asing
Selaraskan sistem kastam, imegresen, polis, jpj supaya warga asing perlu menyelesaikan saman sebelum keluar Malaysia sehingga selesai. Naikkan lagi cukai VEP Malaysia. Jika mahu menaikkan cukai VEP ke tahap yang sangat maksimum setanding cukai yang Singapura kenakan, jadi gunakan kaedah pemegang IC biru bagi melindungi mereka dengan menerima diskaun.
5. Perumahan Kos Rendah, Pemaju Swasta dan Pembelian Warga Asing
Harga rumah pemaju swasta terlampau mahal. Buat kuota pada warga asing beli rumah untuk kawal harga rumah. Jangan biarkan REHDA mengawal harga. Tempoh bayaran pinjaman bagi Melayu Bumiputera mohon dipanjangkan. Bina akta rumah lot bumi tidak boleh dijual kepada bukan bumi. Nyatakan berapa peratus tanah milik warga asing yang dah dibeli sehingga kini. Buat akta pembelian semula rumah yang dijual sekurang kurangnya memerlukan minimum 10 tahun demi mengawal harga rumah. Pinjaman khas perumahan secara terus diperlukan dari kerajaan sendiri kepada Melayu Bumiputera. Bina akta dengan dapat mengharamkan mempromosi hartanah menggunakan Bahasa cina. Utamakan rumah mampu milik dikawasan majoriti Melayu tidak kira kawasan Melayu kerajaan atau Melayu pembangkang. Janji ianya kawasan majoriti Melayu.
6. Penasihat Kerajaan, Ekonomi dan Kewangan Negara
Lantik Tun Mahathhir & Tun Daim menjadi penasihat kerajaan, ekonomi dan kewangan negara.
7. Pemegang IC Biru Melalui Subsidi Negara.
Bina satu akta dan sistem dimana hanya pemegang IC biru sahaja layak menikmati pelbagai faedah subsidi seperti subsidi minyak, beras, tepung dan lain lain. Bagi warga asing serta IC merah pula, mereka akan dikenakan harga bayaran tanpa subsidi.
8.Koperasi Gergasi Melayu Bumiputera serta Kursus Usahawan
Bina akta supaya kesemua syarikat milik Melayu Bumiputera dari pelbagai sektor dapat disenaraikan dalam satu koperasi gergasi tujuan untuk disenaraikan kepada umum di internet dan pelanggan Melayu Bumiputera sendiri dapat mengenal pasti syarikat milik Melayu bagi membantu menjana ekonomi Melayu Bumiputera. Turut perlu mengadakan kursus usahawan percuma kepada Melayu Bumiputera seluruh Malaysia.
9.GLC Kerajaan dan Agenda Melayu Bumiputera
Kaji semula semua GLC yang tidak ada agenda Melayu Bumiputera. Pastikan lantikan jawatan tertinggi GLC perlu kriteria patriotik. Jangan fikirkan kepakaran membuat keuntungan sahaja. Cuba lihat dimana agenda Melayu di Maybank, CIMB dan Sime Darby? Kurangkan syarat untuk peniaga Melayu Bumiputera dengan Bank. Beri geran kepada GLC untuk buat perumahan kos rendah.
10. Internet Judi, Spa Urut, Pelacur Brickfield Ada Didepan Mata
Bila internet judi dapat dihapuskan? Bila spa urut dapat ditutup? Bila pelacuran brickfield dapat dihalang? Semua ini ada didepan mata. Jika didepan mata pun tidak dapat tangkap, apatah lagi dalang Lahad Datu? Gayclub punca LGBT menular. Kes Bersih 1,2 dan 3 apa statusnya? Berapa banyak harta awam dan kerajaan dirosakkan tetapi kes disenyapkan. Kerosakan yang dibuat ini adalah duit rakyat, rakyat bayar cukai.
11. Rebet Bagi Tol Jika Sesak
Rebet tol diperlukan bagi setiap kali kesesakan walau apa jua angkara dan punca sekali pun. Ini kerana fungsi tol adalah untuk cepat, mudah serta pantas.
12. Cukai Pendapatan Dikurangkan
Kurangkan kadar cukai pendapatan yang mempunyai gaji RM10K kebawah. Cukai pendapatan pekerja asing perlu dikenakan tanpa kiraan minimum, dimana asal bukan IC biru sahaja bekerja, perlu dikenakan cukai yang tinggi. Gaji RM900 perlu kawalan kerana pekerja asing nikmati gaji minimum yang sama.
13. Perkeso dan KWSP. Perkeso: Naikkan pencen Perkeso kerana kos sara hidup meningkat. Perkeso perlu segera bawa usul penubuhan skim perlindungan unemployment.
KWSP: Pengurangan had umur pengeluaran KWSP dari 50-55 ke 45-50 bagi membantu menyelesaikan hutang.
14. Data CTOS adalah Tidak Effisien. Mohon CTOS tidak dijadikan satu badan berkuasa untuk rujukan kewangan kerana data mereka tidak diperbaharui dan adalah lama. Beri peluang kedua kepada Pemuda Melayu Bumiputera yang bankruptcy.
15. PTPTN Dikaji Semula. Pinjaman ptptn perlu dikaji kembali. Usul pinjaman perlu di bayar mengikut gred/cgpa yang dicapai sebagai conthh cgpa 2-2.5 (90%), 2.6-2.9 (80%), 3-3.4(60%), 3.5 (free). Tetapi perlu dilihat jenis course.
16. Agihan Zakat Seksa Umat Islam. Memudahkan agihan zakat kepada fakir. Ini kerana kerenah birokrasi jabatan zakat sentiasa menyeksa orang Islam yang dalam terdesak memerlukan keperluan. Kita sendiri sampai pernah mendengar “LEBIHAN ZAKAT”. Ini kerana sistem yang tidak effisien.
17. Pendidikan Bagi Pelajar dan Guru. Guru guru yang sudah berkahwin dibenarkan ikut tempat pasangan bekerja. Bantuan gandaan alatan canggih ke sekolah dan kolej Vokasional supaya guru dan pelajar lebih berminat dan produktif dengan teknologi semasa. Perbanyakkan sekolah agama rakyat di peringkat menengah. Kurangkan kos pembelajaran universiti.
18. Jabatan Agensi Kerajaan yang Tidak Relevan. Kaji semula dan mansuhkan jabatan/agensi yang nampak tak relevan dan menghabiskan bajet kerajaan. Ini menyebabkan pertindihan kuasa spt. AADK , SPAD , Maritime. Contoh SPAD perlu diserap ke JPJ dan lain lain.
19. Sektor Pekerjaan Swasta. Wujud akta baru kepada sektor swasta untuk membenarkan pekerja bekerja atau berniaga pada waktu cuti. Diskriminasi perkauman dalam sektor perkerjaan swasta perlu diatasi. Dulu pejabat swasta di wajibkan ada beberapa percentage bagi kuota pekerja Melayu. Sekarang apa dah jadi? Jabatan berkaitan langsung tidak periksa turun padang dan hanya tunggu laporan baru periksa.
20. Tender Kontrak Jabatan Kerajaan. Central Contract perlu dihentikan dan peruntukan pada jabatan jabatan peringkat negeri perlu dikembalikan. Mudahkan kontraktor kecil Melayu Bumiputera menjalankan perniagaan dengan agensi kerajaan dan jangan beri pada kontraktor panel sahaja 100%. Tender masak asrama kantin dan kebersihan sekolah di kementerian kementerian di pelopori oleh kumpulan yang sama.
21. Hospital Naik Taraf Setiap Daerah. Hospital perlu dinaikkan taraf di setiap daerah dengan menambah 3 pakar sekurang-kurangnya supaya tidak perlu susah payah rujuk ke hospital dikawasan Lembah Klang.
22. Asrama penjagaan OKU, Gelandangan, dan Isu Masjid India. Sediakan asrama bagi penjagaan OKU serta golongan gelandangan. Rawatan bagi OKU serta gelandangan juga perlu diwujudkan. Kawasan Masjid India tidak terurus, serabut dan umpama kawasan pengumpulan sampah penagih perlu dibersihkan. Rombakan penguatkuasa DBKL yang malas dan kerah penguatkuasa jawi di kawasan ini.
23. Jangan Korporatkan Jabatan Kastam. Jangan mengkorporatkan Jabatan Kastam kerana fungsi asal adalah perkastaman dimana ini akan terabai kerana terlalu fokus dengan melancarkan pengutipan GST dan ketirisan penyeludupan barang akan terbuka jika Jabatan Kastam dikorporatkan.
24. Jangan Gunakan Indeks Pengukuran Purata. Ubah cara kerajaan analisis bukan hanya panduan “Indeks Pengukuran Purata”. Cara manual survey lebih tepat dalam memahami situasi rakyat. Kebimbangan matawang negara juga pada paras yang rendah.
25. Peniaga Melayu Bumiputera Logam dan Batu. Beri kelonggaran kepada peniaga Melayu Bumiputera barangan logam dan batu. Perketatkan penguatkuasaan terutama dalam bentuk perlesenan kuari, barang binaan bahan mentah untuk mengelakkan kenaikan harga barang oleh peniaga cina. Kawalan barang sumber ini seterusnya dapat mengawal harga rumah.
26. Harga Barangan Asas. Untuk kawal harga barangan asas, kerajaan perlu buat ladang pertanian dan ternakan disetiap negeri secara besar besaran tapi jangan jadi seperti NFC. Pasaran hendaklah dibuat oleh FAMA. LKIM pula adakan bot besar disewa kepada nelayan dan tangkapan nelayan itu dijual semula kepada FAMA.
27. Harga Kereta, Pemandu Teksi dan Perkhidmatan Awam. Kurangkan harga kereta seperti yang dijanji didalam manifesto PRU13. Kaji jika perlu beri insentif untuk cukai jalan dan insuran. Rungutan pemandu teksi permit individu terlalu sukar mendapatkan pinjamaan untuk mengeluarkan teksi baru. Tambahan kaji jika setiap kenderaan memerlukan DashCamera. Kaji semula perkhidmatan awam. Perlu berikan insentif untuk menarik rakyat menggunakan perkhidmatan awam dengan lebih agresif.
28. Status Halal makanan dan minuman. Memperketatkan status halal makanan dan minuman dan menggandakan semakan disetiap premis Halal yang dah diberi dengan lawatan mengejut tanpa menunggu laporan orang awam.
29. Sabah, Sarawak, dan Anak Estet Melayu. Sabah dan Sarawak mempunyai rumah tetapi untuk sekolah adalah sangat berkurangan. Jumlah pelajar mencecah sehingga 1,500 bagi 1 sekolah yang kecil. Bantu anak estet dari segi pembelajaran milik SIME DARBY. Bantuan kepada kategori luar bandar perlu disegerakan sebelum PRU14 seperti Perumahan, Persekolahan, Galakan Perniagaan bagi Melayu Bumiputera.
30. Hari Tanpa Parti Setahun Sekali. Wujudkan hari tanpa parti setahun sekali yang diisi berbentuk patriotik atau cintakan negara. Kesemua rakyat, ahli parti dan Presiden setiap parti berkumpul.
31. Badminton dan Bolasepak FAM. Lahirkan lebih ramai pemain badminton Melayu dan bukan dimonopoli oleh pemain Cina sahaja. FAM perlu dikaji semula, kalau dah tak boleh diharapkan, sila ganti baru.
32. Banyakkan tempat larangan merokok dan sambung projek jambatan bengkok Johor.
33. Hapuskan BRIM dan rebat telefon RM200 yang tidak berguna serta batalkan perjanjian FTA termasuk hasrat tandatangan TPPA.


Yang ikhlas memperjuangkan nasib Melayu,

67 comments:

 1. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ada, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

  nama:
  Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
  negeri:
  negara:

  ReplyDelete
 2. Hello! Adakah anda terdesak memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan bil-bil anda, atau mengendalikan
  beberapa cabaran kewangan? Atau adakah anda di luar sana mencari rakan baik
  menyediakan pinjaman rahsia untuk mendapatkan pinjaman? Di sini anda boleh tiba di permintaan anda
  pintu diingini. Di sini, di Francis Johnson bank menawarkan pinjaman dalam dewasa yang berkelayakan sekurang-kurangnya
  Beliau yang berusia 18 tahun dan ke atas, dengan kadar faedah yang minimum serendah 2%,
  Setiap tahun. Untuk butiran lanjut maklumat, sila meletakkan kami dalam hubungan melalui alamat e-mel.
  Corporativeloancompany@gmail.com
  Terima Kasih.

  ReplyDelete
 3. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (dgn lebih lanjut)

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan Wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan ada di sana, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
  b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
  c) penyatuan hutang.
  d) Pinjaman Wang Hard.

  Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: christianadersonsloans@gmail.com

  Maklumat Diperlukan termasuk;

  1) nama:
  2) Negara:
  3) menangani:
  4) menyatakan:
  5) Bahasa Pertuturan:
  6) Umur:
  7) Status perkahwinan:
  8) Pekerjaan:
  9) Nombor telefon:
  10) pada masa ini terletak di tempat kerja:
  11) Pendapatan Bulanan:
  12) saudara terdekat:
  13) jumlah pinjaman yang diperlukan:
  14) Tempoh pinjaman:
  15) Tujuan pinjaman:

  NOTA: Permohonan adalah untuk 18years dan ke atas

  ReplyDelete
 4. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 5. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 6. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 7. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 8. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 9. ST PAUL CATHEDRAL FINANCE
  ===============================
  This is a Christian Organization formed to help people in need of
  help, such as financial help. and help them out of their financial
  crises. If you are short of cash and in need of financial assistance
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is the best solution.
  We make applying and qualifying for a loan quick, easy and painless.
  Our payday loans IS a fast and easy way of obtaining the emergency cash fast!
  DO YOU NEED A LOAN TO PAY BILL?
  DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE?
  Do you need a personal loan to secure a home?
  OUR. VISION IS TO MEET YOUR FINANCIAL PROBLEMS BY OFFERING YOU LOAN.
  If you are faced with stress in the acquisition of a loan that make
  you .Have sleepless night? Or you have been disappointed by your bank?
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE is here WIPE YOUR TEARS AWAY.
  ======================
  If you are having any stress in obtaining a loan from your local
  banks and finance kindly fill the application and send to our
  email:[ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]
  ============================
  APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME......................
  2)YOUR COUNTRY...................
  3)YOUR OCCUPATION................
  4)YOUR MARITAL STATUS............
  5)PHONE NUMBER...................
  6)MONTHLY INCOME.................
  7)ADDRESS........................
  8)PURPOSE OF LOAN................
  9)LOAN REQUEST...................
  10)TELEPHONE.....................

  If you are interested and you want to obtain a loan from
  ST PAUL'S CATHEDRAL FINANCE, kindly fill the application
  form and reply us through our email.......


  THANKS AND REGARDS
  REV JAMES BENJAMIN
  EMAIL: [ stpaulcathedralfinance@gmail.com ]

  ReplyDelete
 10. Hello
  Saya Puan Laura Rodriguez CEO Laura Pinjaman Syarikat, Pemberi pinjaman swasta berdaftar dan sah. Kami memberikan perkhidmatan kewangan (PINJAMAN) dan kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2% kepada kewangan cacat, orang perseorangan, syarikat, industri, syarikat dan orang-orang dalam masyarakat. Dan juga menaja anda untuk melepaskan bakat anda dan mencapai matlamat anda, kami memberi pinjaman antara $ 2000 dan di atas ... Kami bersedia untuk memenuhi keperluan anda, dan bagaimana anda boleh mendapatkan pinjaman ini dalam talian dan akses akaun online. Hubungi kami melalui E-mel: lauraloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 11. HOLY FAMILY LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS----[holyfamilyloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE ------Southwell Park Road Camberley, United Kingdom
  -----------------------------------------------------

  Welcome to HOLY FAMILY LOAN CENTER
  We offer loans to individuals around the globe.
  Our loan offer is available for people with bad credit and
  without placing any collateral to secure a loan,

  We offer the various type of loans to individuals ---

  Personal loans
  Refinance loans
  Investor loans
  Auto Loans
  Debt consolidation loans
  Business Loans
  International Loans


  REGARDS
  MATILDA WILLIAMS
  www.holyfamilyloancenter.webs.com
  EMAIL ADDRESS-------[holyfamilyloancenter@gmail.com]
  HOLY FAMILY LOAN CENTER


  ReplyDelete
 12. HOLY FAMILY LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS----[holyfamilyloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE ------Southwell Park Road Camberley, United Kingdom
  -----------------------------------------------------

  Welcome to HOLY FAMILY LOAN CENTER
  We offer loans to individuals around the globe.
  Our loan offer is available for people with bad credit and
  without placing any collateral to secure a loan,

  We offer the various type of loans to individuals ---

  Personal loans
  Refinance loans
  Investor loans
  Auto Loans
  Debt consolidation loans
  Business Loans
  International Loans


  REGARDS
  MATILDA WILLIAMS
  www.holyfamilyloancenter.webs.com
  EMAIL ADDRESS-------[holyfamilyloancenter@gmail.com]
  HOLY FAMILY LOAN CENTER


  ReplyDelete
 13. Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, kereta
  Pinjaman, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tidak bercagar, modal teroka, dan lain-lain .. Atau anda sudah menolak pinjaman oleh bank atau kewangan
  institusi untuk satu atau lebih reasons.You berada di tempat yang tepat untuk
  penyelesaian pinjaman anda! kami mengeluarkan pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu di yang rendah dan berpatutan rate2% kepentingan. Bunga. mengisi borang di bawah:
  1) Nama Penuh: ... 2) Negara: ... 3) Alamat: ... 4) Negara: ... 5) Jantina: ... 6) Pekerjaan: ...... 7) Nombor Telefon: ...... 8) Status Perkahwinan: ...... 9) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: ...... 10) Pendapatan bulanan: ...... 11) Jumlah Pinjaman Diperlukan: ... 12) Pinjaman Duration: ... 13) Tarikh lahir: ... ... 14) Tujuan Pinjaman: ... 15) Agama: 16 ... ) Mempunyai anda memohon sebelum .............
  Sila hubungi kami melalui e-mel anitacharlesloancompany@gmail.com 0r anitacharlesloancompany@mail.com.
  terima kasih,
  Puan Anita

  ReplyDelete
 14. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk membayar jabatan atau bil-bil anda bimbang tidak lebih, dan jika ya, sila hubungi kami secara terus di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

  nama: ....
  Jumlah Pinjaman yang diperlukan: ...
  menyatakan: ....
  negara: ...
  Nombor telefon: .....

  NOTA: SEMUA MAIL PERLU DIHANTAR KE EMAIL INI: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

  ReplyDelete
 15. PENAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (DAFTAR SEKARANG)

  Apakah Anda seorang pengusaha atau wanita? Apakah Anda dalam stres keuangan? Anda perlu Uang untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda memiliki pendapatan rendah dan merasa sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan lembaga keuangan lainnya? Jawabannya ada di sini, Christiana Anderson Badan Kredit adalah jawabannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman pribadi, ekspansi bisnis.
  b) Business Start-up dan pendidikan.
  c) konsolidasi utang.
  d) pinjaman Keras Uang.

  Namun, metode kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang dibutuhkan dan juga durasi Anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran pinjaman dengan tingkat bunga 2%. Ini memberi Anda kesempatan nyata untuk mengumpulkan uang yang Anda butuhkan. Kandidat yang tertarik harus menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

  ReplyDelete
 16. Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

  Maklumat peminjam:

  Nama Penuh: _______________
  Negara: __________________
  Seks: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
  Tempoh pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nombor Telefon Bimbit: ________

  Puan Glory

  ReplyDelete
 17. CHARITY LOAN ONLINE FIRM
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  HEAD OFFICE====35-39 Inverness Terrace,London, United Kingdom
  =======================================================================
  welcome to CHARITY LOAN ONLINE FIRM. this is a charity online firm
  formed to help individuals all over the world in need to financial help.

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate .

  We provide all types of loans

  Debt Consolidation
  Business Loans
  Personal Loans
  Consumer Loans
  Medical Loans
  Student Loans
  And many more -

  REGARDS
  MRS SANDRA CHOLE
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  CHARITY LOAN ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 18. CHARITY LOAN ONLINE FIRM
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  HEAD OFFICE====35-39 Inverness Terrace,London, United Kingdom
  =======================================================================
  welcome to CHARITY LOAN ONLINE FIRM. this is a charity online firm
  formed to help individuals all over the world in need to financial help.

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate .

  We provide all types of loans

  Debt Consolidation
  Business Loans
  Personal Loans
  Consumer Loans
  Medical Loans
  Student Loans
  And many more -

  REGARDS
  MRS SANDRA CHOLE
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  CHARITY LOAN ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 19. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
  $ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
  Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

  ReplyDelete
 20. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  I am MRS FLORENCE NOAH,Director and CEO of HERITAGE TRUST LOAN CENTER .
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.

  We offer loans to individuals as well as organizations who have
  intentions of ----
  Renovating houses and institutions,
  Debt consolidation,
  Re-financing purposes,
  Establishment of business outfit
  =============================================================

  We offer the following kinds of loans to our clients-------
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.
  =======================================================

  Interested applicants should please contact us with our email address
  [heritagetrustloancenter@gmail.com]

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 21. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  I am MRS FLORENCE NOAH,Director and CEO of HERITAGE TRUST LOAN CENTER .
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.

  We offer loans to individuals as well as organizations who have
  intentions of ----
  Renovating houses and institutions,
  Debt consolidation,
  Re-financing purposes,
  Establishment of business outfit
  =============================================================

  We offer the following kinds of loans to our clients-------
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.
  =======================================================

  Interested applicants should please contact us with our email address
  [heritagetrustloancenter@gmail.com]

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 22. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.

  We give out loans from the range of
  $1,000 to $90,000,000 at an interest of 2% rate.

  =======================================================

  We offer the following kinds of loans to our clients-----
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.
  =======================================================

  Interested applicants should please contact us with our email address
  [heritagetrustloancenter@gmail.com]

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete


 23. AM SO HAPPY

  Am SUSAN DENISE Am here to testify of how i got my loan from HOLY FAMILY LOAN CENTER, me and my family are happy today because MATILDA

  WILLIAMS saves my son,s life by giving me a smooth and easy loan amount of $850 000 from her charitable and reliable
  loan firm named HOLY FAMILY LOAN CENTER.

  Am making this testimony today to every one out there who is in financial crises and in need of loan badly to contact
  HOLY FAMILY LOAN CENTER with the email address below---[holyfamilyloancenter@gmail.com].and here is their site www.holyfamilyloancenter.webs.com
  MATILDA WILLIAMS is a women of her words here is their email address [holyfamilyloancenter@gmail.com]
  Once again i must say thank you MATILDA WILLIAMS for saving my son,s life.

  ReplyDelete


 24. AM SO HAPPY

  Am SUSAN DENISE Am here to testify of how i got my loan from HOLY FAMILY LOAN CENTER, me and my family are happy today because MATILDA

  WILLIAMS saves my son,s life by giving me a smooth and easy loan amount of $850 000 from her charitable and reliable
  loan firm named HOLY FAMILY LOAN CENTER.

  Am making this testimony today to every one out there who is in financial crises and in need of loan badly to contact
  HOLY FAMILY LOAN CENTER with the email address below---[holyfamilyloancenter@gmail.com].and here is their site www.holyfamilyloancenter.webs.com
  MATILDA WILLIAMS is a women of her words here is their email address [holyfamilyloancenter@gmail.com]
  Once again i must say thank you MATILDA WILLIAMS for saving my son,s life.

  ReplyDelete


 25. AM SO HAPPY

  Am SUSAN DENISE Am here to testify of how i got my loan from HOLY FAMILY LOAN CENTER, me and my family are happy today because MATILDA

  WILLIAMS saves my son,s life by giving me a smooth and easy loan amount of $850 000 from her charitable and reliable
  loan firm named HOLY FAMILY LOAN CENTER.

  Am making this testimony today to every one out there who is in financial crises and in need of loan badly to contact
  HOLY FAMILY LOAN CENTER with the email address below---[holyfamilyloancenter@gmail.com].and here is their site www.holyfamilyloancenter.webs.com
  MATILDA WILLIAMS is a women of her words here is their email address [holyfamilyloancenter@gmail.com]
  Once again i must say thank you MATILDA WILLIAMS for saving my son,s life.

  ReplyDelete


 26. AM SO HAPPY

  Am SUSAN DENISE Am here to testify of how i got my loan from HOLY FAMILY LOAN CENTER, me and my family are happy today because MATILDA

  WILLIAMS saves my son,s life by giving me a smooth and easy loan amount of $850 000 from her charitable and reliable
  loan firm named HOLY FAMILY LOAN CENTER.

  Am making this testimony today to every one out there who is in financial crises and in need of loan badly to contact
  HOLY FAMILY LOAN CENTER with the email address below---[holyfamilyloancenter@gmail.com].and here is their site www.holyfamilyloancenter.webs.com
  MATILDA WILLIAMS is a women of her words here is their email address [holyfamilyloancenter@gmail.com]
  Once again i must say thank you MATILDA WILLIAMS for saving my son,s life.

  ReplyDelete
 27. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  I am MRS FLORENCE NOAH,Director and CEO of HERITAGE TRUST LOAN CENTER .

  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.
  ================================================================
  We give out loans from the range of
  $1,000 to $90,000,000. Our loans are well insured and maximum security
  is our priority, at an interest of 2% rate.

  We offer the following kinds of loans to our clients------------
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.
  =======================================================

  Interested applicants should please contact us with our email address
  [heritagetrustloancenter@gmail.com]

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 28. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  I am MRS FLORENCE NOAH,Director and CEO of HERITAGE TRUST LOAN CENTER .

  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.
  ================================================================
  We give out loans from the range of
  $1,000 to $90,000,000. Our loans are well insured and maximum security
  is our priority, at an interest of 2% rate.

  We offer the following kinds of loans to our clients------------
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.
  =======================================================

  Interested applicants should please contact us with our email address
  [heritagetrustloancenter@gmail.com]

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 29. HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP
  HEAD OFFICE ---1 Kennington Road, London SE1 7QP
  EMAIL ADDRESS --(holyredeemerloans@gmail.com)
  --------------------------------------------------
  You are welcomed to HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP,our obligation is
  helping the needy to gain financial stability in order to meet with
  the demands of living.

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,

  We offer loans to individuals as well as organizations who have
  intentions of renovating houses and institutions,debt consolidation,
  re-financing and also establishment of business outfits.
  We give out our Loan in USD($) and GBP(£) and any currency of your choice.

  * Are you financially Squeezed?
  * Do you seek funds to pay off credits and debts
  * Do you seek finance to set up your own business?
  * Are you in need of private or business loans for various purposes?
  * Do you seek loans to carry out large projects
  * Do you seek funding for various other processes?

  Sincere Regards
  SUSAN PHILIPS
  www.holyredeemerloans.webs.com
  EMAIL ADDRESS --(holyredeemerloans@gmail.com)
  HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP

  ReplyDelete
 30. HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP
  HEAD OFFICE ---1 Kennington Road, London SE1 7QP
  EMAIL ADDRESS --(holyredeemerloans@gmail.com)
  --------------------------------------------------
  You are welcomed to HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP,our obligation is
  helping the needy to gain financial stability in order to meet with
  the demands of living.

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,

  We offer loans to individuals as well as organizations who have
  intentions of renovating houses and institutions,debt consolidation,
  re-financing and also establishment of business outfits.
  We give out our Loan in USD($) and GBP(£) and any currency of your choice.

  * Are you financially Squeezed?
  * Do you seek funds to pay off credits and debts
  * Do you seek finance to set up your own business?
  * Are you in need of private or business loans for various purposes?
  * Do you seek loans to carry out large projects
  * Do you seek funding for various other processes?

  Sincere Regards
  SUSAN PHILIPS
  www.holyredeemerloans.webs.com
  EMAIL ADDRESS --(holyredeemerloans@gmail.com)
  HOLY REDEEMER FINANCE LOAN SETUP

  ReplyDelete
 31. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.

  We give out loans from the range of
  $1,000 to $90,000,000 at an interest of 2% rate.

  We offer the following kinds of loans to our clients---
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 32. HERITAGE TRUST LOAN CENTER
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  HEAD OFFICE--742 Harrow Road London UNITED KINGDOM
  ----------------------------------------------------
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER is a legitimate and well known British
  approved loan lending company based in London, united kingdom.

  We give out loans from the range of
  $1,000 to $90,000,000 at an interest of 2% rate.

  We offer the following kinds of loans to our clients---
  * Long term loans (20_40years)
  * Short term loans (5_10years)
  * Media term loans (10_20years )
  * Investors Loans
  * Debt Consolidation
  * Second Mortgage
  * Business Loans
  * Personal Loans
  * International Loans
  * Home loans.

  THANKS
  EMAIL ADDRESS--[heritagetrustloancenter@gmail.com]
  FLORENCE NOAH
  www.heritagetrustloans.webs.com
  HERITAGE TRUST LOAN CENTER

  ReplyDelete
 33. Hello, Are you in need of urgent financial assistance for a personal purpose or for your business needs? Getting a legitimate loan have always been a huge problem to clients who have financial problem and need solution to it urgently. The issue of credit and collateral are something that clients are always worried about when seeking a loan from a legitimate lender. Be careful not to fall victims of various online loan scams here and eventually lost your hard earned money. If you need a credible and reputable loan for: Debt Consolidation, Business Loans, Personal Loans, Construction Loans and Car Loan for any kinds contact : (Email: finance@wburke-lendings.com) or website: http://www.wburke-lendings.com. No social security and no credit check, 100% Guarantee. All you have to do is let us know exactly what you want and we will surely make your dream come true.

  ReplyDelete
 34. PERHATIAN! PERHATIAN!! PERHATIAN!!!
  Halo, saya Christiana martins, CEO dari Christiana firm.A pinjaman martins pemberi pinjaman pinjaman pribadi. Kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga 2% per tahun pada setiap mata uang yang dibutuhkan Dengan 100% pembiayaan proyek aman dan pinjaman tanpa jaminan tersedia. kita dijamin untuk menyediakan layanan keuangan untuk banyak klien kami di seluruh dunia. Pinjaman dapat diproses dan dana ditransfer ke peminjam sesegera mungkin. kami beroperasi dengan persyaratan yang jelas dan mudah dimengerti dan menawarkan pinjaman ke salah satu pelanggan kami yang Terapan, perusahaan, korporasi, dan semua jenis organisasi bisnis, individu swasta dan investor Real Estate. hubungi kami di e-mail kami: Christianamartinsloanfirm@gmail.com. Hubungi kami hari ini untuk pinjaman Anda.
  Salam
  Christiana perusahaan pinjaman martins

  ReplyDelete
 35. PERHATIAN! PERHATIAN!! PERHATIAN!!!
  Halo, saya Christiana martins, CEO dari Christiana firm.A pinjaman martins pemberi pinjaman pinjaman pribadi. Kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga 2% per tahun pada setiap mata uang yang dibutuhkan Dengan 100% pembiayaan proyek aman dan pinjaman tanpa jaminan tersedia. kita dijamin untuk menyediakan layanan keuangan untuk banyak klien kami di seluruh dunia. Pinjaman dapat diproses dan dana ditransfer ke peminjam sesegera mungkin. kami beroperasi dengan persyaratan yang jelas dan mudah dimengerti dan menawarkan pinjaman ke salah satu pelanggan kami yang Terapan, perusahaan, korporasi, dan semua jenis organisasi bisnis, individu swasta dan investor Real Estate. hubungi kami di e-mail kami: Christianamartinsloanfirm@gmail.com. Hubungi kami hari ini untuk pinjaman Anda.
  Salam
  Christiana perusahaan pinjaman martins

  ReplyDelete
 36. DIRECT SERVICE ONLINE FIRMIE
  CENTRALA --- Richmond Road, Worthing, Wielka Brytania
  E-mail - [directserviceonlinefirm@gmail.com]
  -------------------------------------------------- -------------------------
    Dajemy pożyczki z zakresu od $ 1000 do $ 90,000,000.at zainteresowanie
  z 2% stopy procentowej.

  Zainteresowani klienci powinni prosimy o wypełnienie formularza below-

  IMIĘ--------------
  KRAJ-----------
  ADRES--------------
  Kwota kredytu NIEZBĘDNE -------
  CEL POŻYCZKI ------------
  SCAN i dołączyć swoją tożsamość CARD--
  BIURO / HOME NUMER TELEFONU -----------
  PŁEĆ---------------------------

  Nasza firma kontakt pocztowy pole jest
  via- [directserviceonlinefirm@gmail.com]

  ROSE WILLIAMS
  E-mail - [directserviceonlinefirm@gmail.com]
  DIRECT SERVICE ONLINE FIRMIE

  ReplyDelete
 37. Hello, Are you in need of urgent financial assistance for a personal purpose or for your business needs? Getting a legitimate loan have always been a huge problem to clients who have financial problem and need solution to it urgently. The issue of credit and collateral are something that clients are always worried about when seeking a loan from a legitimate lender. Be careful not to fall victims of various online loan scams here and eventually lost your hard earned money. If you need a credible and reputable loan for: Debt Consolidation, Business Loans, Personal Loans, Construction Loans and Car Loan for any kinds contact : (Email: finance@wburke-lendings.com) or website: http://www.wburke-lendings.com. Skype: wburke-lendings. No social security and no credit check, 100% Guarantee. All you have to do is let us know exactly what you want and we will surely make your dream come true.

  ReplyDelete
 38. DIRECT SERVICE ONLINE FIRM
  HEAD OFFICE---Richmond Road,Worthing, United Kingdom
  EMAIL--[directserviceonlinefirm@gmail.com]
  ---------------------------------------------------------------------------
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000.at an interest
  of 2% Interest rate.

  Interested clients should please fill our form below-

  NAME--------------
  COUNTRY-----------
  ADDRESS--------------
  AMOUNT OF LOAN NEEDED-------
  PURPOSE OF LOAN ------------
  SCAN AND ATTACH YOUR IDENTITY CARD--
  OFFICE/HOME PHONE NUMBER-----------
  GENDER---------------------------

  Our company mailing contact box is
  via- [directserviceonlinefirm@gmail.com]

  ROSE WILLIAMS
  EMAIL--[directserviceonlinefirm@gmail.com]
  DIRECT SERVICE ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 39. MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER


  Hello Everybody,
  My name is Mrs.Irene Azlin. I live in Malaysia and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $70,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 4 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of$70,000.00. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs.Irene Azlin, that refer you to him. contact DR KELLY WILLIAMS,via email:(kellywilliawsfinancial@gmail.com) Thank you.

  ReplyDelete
 40. CHARITY LOAN ONLINE FIRM
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  HEAD OFFICE====35-39 Inverness Terrace,London, United Kingdom
  =======================================================================
  welcome to CHARITY LOAN ONLINE FIRM , this is a charity online firm
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate .

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate .

  interested client should please fill the details below

  BORROWER'S DATA
  1)Full Names:.................
  2)Country:....................
  3)address:....................
  4)State:......................
  5)Sex:........................
  6)Marital Status:.............
  7)Occupation:.................
  8)Phone Number:...............
  10)Monthly income:............
  11)Next of Kin:...............
  12)Loan Amount Needed:........
  13)Loan Duration:.............
  14)Purpose of Loan:...........

  We await your response


  REGARDS
  MRS SANDRA CHOLE
  www.charityloansonlinefirm.webs.com
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  CHARITY LOAN ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 41. CHARITY LOAN ONLINE FIRM
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  HEAD OFFICE====35-39 Inverness Terrace,London, United Kingdom
  =======================================================================
  welcome to CHARITY LOAN ONLINE FIRM , this is a charity online firm.

  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate .

  interested client should please fill the details below

  BORROWER'S DATA
  1)Full Names:.................
  2)Country:....................
  3)address:....................
  4)State:......................
  5)Sex:........................
  6)Marital Status:.............
  7)Occupation:.................
  8)Phone Number:...............
  10)Monthly income:............
  11)Next of Kin:...............
  12)Loan Amount Needed:........
  13)Loan Duration:.............
  14)Purpose of Loan:...........

  We await your response


  REGARDS
  MRS SANDRA CHOLE
  www.charityloansonlinefirm.webs.com
  EMAIL ADDRESS==={charityloansonlinefirm@gmail.com}
  CHARITY LOAN ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 42. CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES
  HEAD OFFICE -- ONE SOUTHAMPTON ROW ,UNITED KINGDOM
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  ------------------------------------------------------
  Welcome to CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES.we offer loans
  to individuals who are going through financial crises.

  We give out loans from the range of £ 9,00usd to £ 900,000,000

  We offer the following kinds of loans to our clients------

  *Investors Loans
  *Debt Consolidation
  *Second Mortgage
  *Business Loans
  *Personal Loans
  *InternationLoans

  Kindly fill our loan appication details below --

  LOAN APPLICATION FORM
  ----------------------
  NAME ----------
  ADDRESS--------
  COUNTRY--------
  AMOUNT OF LOAN NEEDED ---
  PHONE NUMBER ------------
  PURPOSE OF LOAN ---------

  REGARDS
  JOYCE MORGAN
  www.chapelloans.webs.com
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES

  ReplyDelete
 43. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
  untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
  Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

  email: cashfirmarena@gmail.com


  Selamat sejahtera
  Sir Joel Williams
  FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
  Ketua Pegawai Eksekutif
  TEL: +60183723787
  E-mel: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  ReplyDelete
 44. We are sincere Government well registered and certified private moneylender permitted to render financial assistant to individual and cooperate bodies, ranging from the Amount of $5,000 to $100,000,000 Million Dollars ,Euro and Pounds with long loan repayment period of 1 year to 50 years. Loan Available now are Business, Personal, House,Travel and Student Loans. Apply for a loan today. Its Easy and fast to get at 3% interest rates and monthly installment payments. Check-out this great offer. If you are interested: Contact via email.fastneasservice22@muslim.com for more details

  ReplyDelete
 45. CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES
  HEAD OFFICE -- ONE SOUTHAMPTON ROW ,UNITED KINGDOM
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  ------------------------------------------------------
  Welcome to CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES.we offer loans
  to individuals who are going through financial crises.

  We give out loans from the range of $9,00usd to $90,000,000 USD

  Kindly fill our loan appication details below --

  LOAN APPLICATION FORM
  --------------------------------
  NAME ----------
  ADDRESS--------
  COUNTRY--------
  AMOUNT OF LOAN NEEDED ---
  PHONE NUMBER ------------
  PURPOSE OF LOAN ---------

  REGARDS
  JOYCE MORGAN
  www.chapelloans.webs.com
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES

  ReplyDelete
 46. CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES
  HEAD OFFICE -- ONE SOUTHAMPTON ROW ,UNITED KINGDOM
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  ------------------------------------------------------
  Welcome to CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES.we offer loans
  to individuals who are going through financial crises.

  We give out loans from the range of $9,00usd to $90,000,000 USD

  Kindly fill our loan appication details below --

  LOAN APPLICATION FORM
  --------------------------------
  NAME ----------
  ADDRESS--------
  COUNTRY--------
  AMOUNT OF LOAN NEEDED ---
  PHONE NUMBER ------------
  PURPOSE OF LOAN ---------

  REGARDS
  JOYCE MORGAN
  www.chapelloans.webs.com
  EMAIL ADDRESS - (chapelloans@gmail.com)
  CHAPEL FINANCIAL LOAN SERVICES

  ReplyDelete
 47. Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

  ReplyDelete
 48. Halo,
  Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
   Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
  Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
  Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
   Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (Elinajohnson22@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

  ReplyDelete
 49. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

  e-mel: trustloanfirm12@gmail.com  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloanfirm12@gmail.com

  ReplyDelete
 50. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

  e-mel: trustloanfirm12@gmail.com  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloanfirm12@gmail.com

  ReplyDelete

 51. We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

  FEATURES:
  Amounts from $1 million to 5 Billion+
  Euro’s or US Dollars
  Great Attorney Trust Account Protection
  Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
  Brokers Always Protected

  Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
  Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

  Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


  We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

  We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

  DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

  1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
  2. Currency : USD/EURO
  3. Age of Issue: Fresh Cut
  4. Term: One year and One day
  5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
  6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
  7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
  8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
  9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
  10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
  11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


  Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.  Name:Richardson McAnthony
  Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

  ReplyDelete
 52. Halo,
   Saya Puan Elina Johnson, ELINA JOHNSON LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan Dalam tahap keuntungan yang rendah sebanyak 2%.

  Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak akan berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, Memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

  Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

  * Pinjaman peribadi
  * Pinjaman Bercagar
  * Pinjaman tidak berpagar
  * Hasil pinjaman
  * Latihan Pinjaman
  * Pinjaman ikrar pinjaman
  * Pembayaran pinjaman
  * Pinjaman pelajar
  * Pinjaman Komersial
  * Pinjaman Auto
  * Resolusi Pinjaman
  * Pembangunan Pinjaman
  * Pinjaman pinjaman Jabatan
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman pendidikan
  * Pelantikan patah

  Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
  Elinajohnson22@gmail.com


  DATA PEMOHON

  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negeri:
  5) Jantina:
  6) Status Perkahwinan:
  7) Pekerjaan:
  8) Nombor Telefon:
  9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  10) Pendapatan bulanan:
  11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  12) Tempoh Pinjaman:
  13) Tujuan Pinjaman:
  14) Agama:
  15) Pernahkah anda memohon sebelum:
  16) Tarikh lahir:
  Terima kasih,
  Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

  ReplyDelete
 53. Halo,
  Saya adalah Ibu Elizabeth Andy, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang meminjamkan pinjaman seumur hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau Anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Tidak terlihat lagi karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda terjadi di masa lalu. Pinjaman kami kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis dengan tarif 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan berguna dan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di:
  (Patriciajames205@gmail.com/ elizabethandy95@gmail.com)

  DATA APLIKASI

  1) nama ...........................
  2) negara .......................
  3) Alamat ......................
  4) Jenis Kelamin ........................
  5) status perkawinan .............
  6) Bekerja ................
  7) Nomor ...........
  8) posisi di tempat kerja .....
  9) penghasilan bulanan ....................
  10) Jumlah Pinjaman .........
  11) durasi pinjaman .....
  12) Tujuan pinjaman ..................
  13) Tanggal lahir ........................

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 54. Halo,
    Saya adalah Puan Angelina Gomez pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang masa hidup. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Anda memerlukan pinjaman penyatuan atau pinjaman hipotek? Lihatlah lagi, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami meminjam dana kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan media ini untuk memberitahu orang ramai bahawa kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia menawarkan pinjaman kepada anda.
  E-mel kami: (angelinagomezloan@gmail.com)

  ReplyDelete
 55. Saya membawa kabar baik kepada Anda semua warga negara Indonesia di platform ini, Allah telah setia kepada saya dan seluruh rumah saya bertahan sejak Agustus 2017, kesaksian saya dan kabar baik saya berlanjut seperti ini,
  Nama saya Haerul, seorang Muslim beragama dan saya berasal dari kota bandung indonesia
  Saya adalah seorang pemasar dan juga penasihat bisnis di perusahaan tempat saya bekerja, dan Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (haerulh160@gmail.com). Saya ingin menggunakan platform ini untuk menginformasikan semua warga Indonesia tentang apa yang telah dilakukan oleh perusahaan pinjaman Mrs Olivia Daniel kepada saya. Platform ini untuk memberi tahu mereka yang membutuhkan dan mencari pinjaman yang tulus untuk berhati-hati karena internet dan blog penuh dengan perusahaan pinjaman palsu dan penipuan yang ada di sini untuk merobek uang Anda dengan susah payah.

  Seperti yang dapat Anda lihat di foto profil saya, saya dalam hutang besar dan saya memutuskan untuk mencari pinjaman secara online untuk melunasi hutang saya dan saya menghubungi perusahaan pinjaman dari syngapore yang pada bulan Maret 2017, dan saya ditipu oleh pemilik perusahaan dengan meminta saya untuk membayar banyak biaya, saya membayar dan pada akhirnya saya tidak mendapatkan pinjaman, saya kehilangan sekitar 20 juta untuk sebuah perusahaan pinjaman palsu di syngapore karena saya mengajukan pinjaman sebesar 900 juta dan dengan semua Biaya yang saya bayar Saya tidak mendapat pinjaman dan saya sangat frustrasi dan saya dipecat dari pekerjaan saya di perusahaan tempat saya bekerja karena saya juga mengambil pinjaman dari perusahaan tempat saya bekerja dan saya bangkrut dan muak dengan kehidupan.

  Jadi Allah sangat baik, saya berdoa dan bahwa Allah mengarahkan saya kepada seorang pelayan dan pada hari yang setia ini 17 Agustus 2017, saya sedang browsing internet saat saya menemukan kesaksian seorang wanita Indonesia dengan nama Yuli melalui email: (yuliy3531@gmail.com)
  Siapa dari Jakarta Selatan di Indonesia, bagaimana Allah mengubah kehidupan finansialnya melalui perusahaan pinjaman dan dia meminta saya untuk menghubungi email ibu Olivia Daniel: (oliviadaniel93@gmail.com) dan dia mengenalkan saya pada ibu Olivia Daniel dan dia memberi saya keberanian dan Saya mengajukan pinjaman dari ibu Olivia Daniel dan saya menerima pinjaman yang telah saya cari selama ini dan allah akan terus memberkati Yuli untuk mengenalkan saya.

  ReplyDelete
 56. Kami adalah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan
  bantuan seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda melalui kewangan
  Masalahnya, jika anda mengalami kekacauan kewangan dan memerlukan dana
  memulakan perniagaan anda sendiri atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau bayar
  bil, mulakan perniagaan yang baik atau anda merasa sukar
  dapatkan modal pinjaman dari bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e-mel
  rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

  "Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu,
  Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..

  Nama anda: ______________________
  Alamat Anda: ____________________
  Negara anda: ____________________
  Tugasan anda: __________________
  Amaun pinjaman yang diperlukan: ______________
  Tempoh pinjaman: ____________________
  Pendapatan bulanan: __________________
  Nombor telefon mudah alih: ________________
  Adakah anda memohon pinjaman terdahulu: ________________
  Sekiranya anda memohon pinjaman terlebih dahulu, di manakah anda dilayan dengan jujur? ...

  Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, huru hara, dan cabaran
  hubungi FIRM PINJAMAN REBECCA WILLIAMS hari ini melalui e-mel:
  rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 57. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk sebenar? Adakah anda pernah ditolak oleh mana-mana pertubuhan kewangan, bank dan perusahaan kewangan lain? Jika ya, bimbang lagi kerana syarikat pinjaman @ ROSSA STANLEY, kami adalah syarikat kewangan berpengalaman yang menyediakan pinjaman korporat, kepada badan korporat dan orang awam pada kadar faedah sebanyak 2%. Kami mempunyai akses kepada kumpulan tunai untuk memberi kepada syarikat dan mereka yang mempunyai rancangan untuk memulakan perniagaan tidak kira betapa kecil.Kami yakin bahawa kebajikan dan keselesaan anda adalah keutamaan kami yang optimum, mengapa kami berada di sini untuk menjaga pemprosesan pinjaman anda . Berhubung dengan perkhidmatan pelanggan kami

    E-mel: Rossastanleyloancompany@gmail.com
    Viber: +15186756750
    Instagram: Rossamikefavor
    Twitter: Rossastanlyloan

    Untuk tindak balas yang cepat dan pantas ....
   
  Sila isi borang permohonan di bawah:

                                                     DATA PEMOHON:

  1. Nama
  2. negara
  3. Alamat
  4. Jantina
  5. Kerja
  6. Jawatan di tempat kerja
  7. Pendapatan bulanan
  8. Jumlah pinjaman yang diperlukan
  9. Tempoh pinjaman
  10. Agama
  11. Pernahkah anda memohon sebelum dan ditolak? Jika ya
  12. jika anda telah ditolak berikan alasan .............................. .......... ..
       ............................. ..................... ..........
       ............................. ..................... ..........
       ............................. ..................... ..........
       ............................. ..................... ..........
   
   
   
                                       Kami berada di sini untuk keperluan kewangan anda

  ReplyDelete
 58. Halo,
  Nama saya Siti Aminah dari Indonesia, tolong saya sarankan semua orang disini harus sangat berhati-hati, karena ada begitu banyak kreditur pinjaman palsu di internet, tapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah scammed oleh 4 pinjaman yang berbeda pinjaman, saya kehilangan banyak uang karena saya sedang mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang karena berhutang.

  Saya hampir menyerah sampai saya meminta saran dari seorang teman yang mengenalkan saya pada pemberi pinjaman pinjaman asli dan perusahaan yang sangat andal yaitu Ibu Alicia Radu yang mendapatkan pinjaman saya sebesar 800 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan dan pada suku bunga rendah 2%. Saya sangat terkejut saat memeriksa rekening bank saya dan menemukan jumlah pinjaman yang saya minta telah ditransfer ke rekening bank saya tanpa ada penundaan atau kekecewaan, jadi saya berjanji akan membagikan kabar baik tersebut sehingga orang dapat memperoleh pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

  Saya ingin Anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati karena dia sangat membantu dalam hidup dan kehidupan finansial saya. Anda harus menganggap diri Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui email: (aliciaradu260@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika Anda memerlukan informasi tentang bagaimana saya mendapatkan pinjaman dari Ibu Alicia Radu, Anda bebas untuk menghubungi saya dan dengan senang hati saya akan menjawab Anda karena Anda juga dapat membantu yang lain setelah Anda menerima pinjaman Anda.

  ReplyDelete
 59. Salam sejahtera!
  Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

  Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

  Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

  Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

  ReplyDelete
 60. Apakah Anda mencari pinjaman asli?
  Saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberi tahu semua orang bahwa Mrs. Susan Patrick pemberi pinjaman pinjaman pribadi yang memberikan pinjaman kesempatan hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau Anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis dengan tarif 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan bermanfaat dan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di:
  (susanpatrick18@gmail.com) Jadi jika Anda ingin mendapatkan pinjaman dari perusahaan saya, Anda bisa menghubungi kami hari ini.

  Apakah Anda Butuh Pinjaman Darurat untuk tarif murah?
  Apakah kamu berhutang
  Apakah kamu memiliki kredit buruk?
  Sudahkah anda ditolak oleh bank atau oleh pemberi pinjaman?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk memulai bisnis Anda sendiri?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman seumur hidup?
  Apakah Anda memerlukan pinjaman perumahan / investasi?
  hubungi kami melalui alamat email kami:
  (susanpatrick18@gmail.com) Jadi jika Anda ingin mendapatkan pinjaman dari perusahaan saya, Anda bisa menghubungi kami hari ini.
  SALAM

  ReplyDelete
 61. Halo,
  Nama saya Yuli dari Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberi saran kepada semua orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, begitu banyak kreditur pinjaman di sini adalah scammers dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda dari uang Anda, Saya mengajukan pinjaman sekitar 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan sekitar 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka berkali-kali meminta bayaran, saya membayar hampir 10 juta uang jadi saya tidak mendapat pinjaman,

  Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu dengan seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia mengenalkan saya pada Ibu Olivia Daniel, dan saya mengajukan 400 juta, saya pikir itu adalah sebuah lelucon dan kecurangan, tapi saya mendapat pinjaman saya dalam waktu kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa agunan. Saya sangat senang karena saya selamat dari kemiskinan.

  Jadi saya saran semua orang di sini yang membutuhkan pinjaman untuk dihubungi
  Ibu Olivia Daniel, via email: (oliviadaniel93@gmail.com)

  Anda masih bisa menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui email: (yuliy3531@gmail.com)

  Sekali lagi terima kasih untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita semua dan memberi kita umur panjang dan kemakmuran

  ReplyDelete
 62. Adakah anda sedang mencari pinjaman? Kami menawarkan pinjaman yang dirancang untuk memenuhi keperluan kewangan peribadi anda dan pinjaman perniagaan dengan skim persetujuan pinjaman cepat. Kami meminjam wang dari mereka yang memerlukan bantuan kewangan, kami memberi kredit kepada orang-orang yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan ini. Anda tidak perlu bimbang, kerana anda berada di tempat yang betul, saya menawarkan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi jika anda memerlukan pinjaman, saya ingin anda hanya menghantar e-mel kepada kami: williamssmithfirm@gmail.com
  MAKLUMAT PERMOHONAN KREDIT YANG DIPERLUKAN:
  1) Nama penuh: ............
  2) Jantina: .................
  3) Umur: ........................
  4) Negara: .................
  5) Nombor Telefon: ........
  6) Kerja: ..............
  7) Pendapatan: ......
  8) Jumlah Pinjaman yang Diperlukan: .....
  9) Tempoh pinjaman: ............... 10) Alasan pinjaman: ........... Adakah anda memohon dan ditolak? peluang untuk anda.Email kami di: williamssmithfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 63. (williamssmithfirm@gmail.com)
    Firma Pinjaman Williams Smith
      Halo,
  Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Tuan Williams Smith, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang terkemuka, telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Pernahkah anda ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Hanya kerana, kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami meminjamkan kadar faedah sebanyak 2% kepada orang awam. Anda perlu memperbaiki perniagaan anda, memulakan perniagaan, membeli rumah, membeli kereta, atau anda memerlukan pinjaman untuk kegunaan peribadi anda? Ini adalah peluang untuk anda menghantar e-mel kepada kami hari ini dan marilah kita membuat impian anda menjadi kenyataan .. email (williamssmithfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 64. Halo,
  Nama saya adalah Nyonya Regina Gomez, pemberi pinjaman pinjaman pribadi yang perusahaan pinjamannya menawarkan 100% jaminan dan peluang hidup yang terpercaya.

  * Apakah Anda mencari investasi atau pinjaman pribadi?
  * Apakah Anda butuh uang untuk membayar tagihan dan melunasi hutang?
  * Apakah Anda memerlukan pinjaman usaha tanpa stres dan persetujuan cepat

  Cari informasi lebih lanjut.
  "REGINA FINANCE" hadir untuk memberi senyum finansial di wajah Anda,
  Hubungi kami melalui email: (reginafinance90@gmail.com).

  Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga yang sangat tinggi. Modal kami terjamin dan terjamin, kebahagiaan pelanggan kami adalah kekuatan kami, kami adalah perusahaan pinjaman yang memiliki reputasi baik, sah dan terakreditasi. Kami memberikan pinjaman kepada individu dan perusahaan yang membutuhkan bantuan tunai.
  Hubungi kami melalui email: (reginafinance90@gmail.com).

  ReplyDelete
 65. Saya Widya Okta, saya ingin memberi kesaksian tentang karya bagus Tuhan dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan sebagian lain dari kata tersebut, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman yang curang di sini di internet, tapi mereka tetap asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban penipuan pemberi pinjaman 6-kredit, saya kehilangan banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka.

  Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan teman saya yang saya jelaskan situasi saya, kemudian mengenalkan saya ke perusahaan pinjaman yang andal yaitu SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya sebesar Rp900.000.000 dari SANDRAOVIALOANFIRM dengan tarif rendah 2% dalam 24 jam yang saya gunakan tanpa tekanan atau tekanan. Jika Anda membutuhkan pinjaman Anda dapat menghubungi dia melalui email: (sandraovialoanfirm@gmail.com)

  Jika Anda memerlukan bantuan dalam melakukan proses pinjaman, Anda juga bisa menghubungi saya melalui email: (widyaokta750@gmail.com) dan beberapa orang lain yang juga mendapatkan pinjaman mereka Mrs. Jelli Mira, email: (jellimira750@gmail.com). Yang saya lakukan adalah memastikan saya tidak pernah terpenuhi dalam pembayaran cicilan bulanan sesuai kesepakatan dengan perusahaan pinjaman.

  Jadi saya memutuskan untuk membagikan karya bagus Tuhan melalui SANDRAOVIALOANFIRM, karena dia mengubah hidup saya dan keluarga saya. Itulah alasan Tuhan Yang Mahakuasa akan selalu memberkatinya.

  ReplyDelete
 66. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau apakah Anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Sudahkah anda ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Cari tidak lebih karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda terjadi di masa lalu !! Kami meminjamkan kepada perusahaan, entitas swasta dan individu dengan bunga rendah dan harga terjangkau 2%. Anda bisa menghubungi kami melalui e-mail via: (mariapedroguaranteetrustloan@gmail.com)


  APLIKASI DATA  1) nama ...........................

  2) Negara .......................

  3) Alamat ......................

  4) Jenis Kelamin ........................

  5) status perkawinan .............

  6) Bekerja ................

  7) Nomor Telepon ...........

  8) posisi di tempat kerja .....

  9) penghasilan bulanan ....................

  10) total pinjaman .........

  11) durasi pinjaman .....

  12) Tujuan pinjaman ..................

  13) Tanggal lahir ........................  Terima kasih.

  ReplyDelete
 67. We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable
  of taking up time bound transactions.

  FOR LEASING OF BG/SBLC
  MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M
  LEASING FEE = 4%+2%

  FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC
  PRICE = 32%+2%
  MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M

  Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly
  renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding: For further details contact us with the below information.

  Contact name: Azra Ishaque

  Email : lintel.financialservicesplc@gmail.com

  Skype : lintel.financialservicesplc

  ReplyDelete