Wednesday, 15 October 2014

KENAPA ANWAR TERLALU KECUT DAN TAKUT SHAFEE ABDULLAH?

Kenapa dan mengapa Anwar sangat takut dan kecut sangat berdepan dengan Shafee? Apakah Shafee jenis “orang makan orang” atau zombie? sedangkan Shafee adalah peguam sepertimana peguam lain contohnya Karpal Singh. Atau apakah strategi Anwar sengaja mahu melengah-lengahkan kes rayuan itu? Takut sekiranya Mahkamah Rayuan menolak keputusan Mahkamah Tinggi dan mendapati dialah manusia yang dilabelkan sebagai “lelaki Y” yang meliwat Saiful Bukhari Azlan dalam keadaan “paksa rela”?
 
Aneh, kalau dia yakin tidak bersalah dan dia ada bukti yang dia tidak bersalah, dia tidak akan takut berdepan dengan sesiapa pun? Apakah dengan kematian Karpal Singh maka tidak ada lagi peguam yang dapat mempertahankannya aibnya itu? Dalam perbicaraan liwat sebelum itu di Mahkamah Tinggi, kes berkenaan tertangguh sebanyak 69 kali. Anwar Ibrahim dan pasukan peguambelanya telah menggunakan pelbagai taktik dan kaedah kotor untuk menghalang serta melambat-lambatkan kes tersebut. Malah sehingga ke saat akhir, Anwar yang percaya dia tidak akan terlepas, masih juga cuba menangguhkan keputusan penghakiman menerusi taktik 'tangguh' Rayuan kes liwat tertangguh semenjak Julai tahun lepas angkara Anwar Ibrahim melewat-lewatkan proses dengan menggunakan pelbagai helah perundangan termasuklah menghantar sijil sakit walaupun pada masa yang sama, dia sedang sibuk berceramah dan ke luar negara?.

Maklumlah, Anwar sebelum ini hanya dilepaskan hanya kerana cara memproses bukti air mani Anwar yang kononnya tidak mengikut standard “pakar dari Australia”. Kalau ikut standard yang ditetapkan “pakar” yang diimport Anwar, hanya Anwar saja yang boleh lolos dari dijatuhkan hukuman liwat. Kalau orang lain yang dituduh meliwat dan air maninya diproses jabatan kimia seperti amalan standard di negara kita, sudah tentu peliwat itu akan merengkok dalam penjara. Tapi oleh kerana negara kita perlu ikut standard “pakar Anwar”, maka Anwar boleh terlepas dengan begitu mudah. 

Lantaklah sama ada Anwar salah atau tidak. Mahkamah di dunia ini tidak sempurna dan kadang-kala kurang adil terhadap sesuatu yang dibicarakan. Bukanlah menyanggah sistem keadilan negara. Cumanya, mahkamah Allah lebih adil berbanding mahkamah di akhirat. Buktinya berapa ramai penjenayah dan tukang buat dosa terlepas di mahkamah dunia hanya disebabkan mereka kaya raya dan mampu membayar peguam yang handal. Tapi di akhirat kelak, mereka tahulah nasib mereka…Permohonan Anwar Ibrahim untuk menolak Syafie Abdullah sebagai pendakwaraya buat kali ketiga digagalkan oleh Mahkamah Persekutuan semalam. Dalam kenyataan penghakimannya, Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Balia Yusof Wahi yang mengetuai panel tiga orang hakim memutuskan bahawa permintaan Anwar Ibrahim adalah remeh dan menyusahkan yang sengaja untuk melambat-lambatkan rayuan pihak pendakwa.

Apa sebenarnya yang Shafie ada sampaikan Anwar sangat takut dengannya?

Pendapat mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang berkata Anwar sebenarnya takut untuk dibicarakan. "Ini cuma usaha untuk melewat-lewatkan perbicaraan. Dia (Anwar) takut untuk dibicarakan kerana dia buat salah. "Jadi dia takut mahkamah akan jatuhkan hukuman ke atasnya. Tetapi memanglah dia takut pada Shafee. "Shafee dah menang banyak kes-kes rumit. Saya fikir Anwar pun gentar jugalah,"

Untuk mengetahui siapa sebenarnya Muhammad Shafee, satu nama yang cukup hebat dalam dunia perundangan sehingga turut diakui oleh Dr. Mahathir ini? Dari segi kelulusan, beliau adalah lulusan undang-undang dari Universiti Malaya pada tahun 1977. Kemudiannya beliau menyambung pelajaran di institusi pendidikan tersohor, London School Of Economics hingga memperolehi Masters in Law pada tahun 1984.

Muhammad Shafee juga pernah menghadiri kursus di US State Department on "Legal Institutions and Grass Roots Movements dan di National College for District Attorneys di Houston, Texas. Beliau adalah ahli kehormat County Bar Association, Minnesota, U.S.A. Muhammad Shafee pada awalnya bertugas sebagai pendakwa sebelum meninggalkan Jabatan Peguam Negara pada tahun 1983 untuk menjadi peguambela dan peguamcara.

Sewaktu berkhidmat dengan kerajaan lagi, beliau sudah memenangi pelbagai kes berprofil tinggi dengan berjaya membuktikan kesalahan ramai individu yang terlibat dengan kes pembunuhan, pengedaran dadah, pemilikan senjata api, pecah amanah dan pelbagai lagi.   Pada 22 oktober 2009 beliau dilantik mewakili Malaysia ke Suruhanjaya Antara Kerajaan ASEAN Mengenai Hak Asasi Manusia (AICHR) – badan yang pertama seumpamanya di rantau Asia Pasifik. Dalam mahkamah, Shafee cukup terkenal dengan kelantangannya dan cukup garang bila berbahas. Kita tak mungkin lupa bagaimana beliau menghempas fail dalam kes Raja Petra Kamaruddin. Kisahnya Raja Petra tidak lama dulu telah menuduh Muhammad Shafee dengan pelbagai tuduhan termasuk menggunakan firma guamannya untuk melancarkan 'operasi khas' menjatuhkan Anwar Ibrahim. Ia terkandung dalam artikel tulisannya bertajuk Shafee Abdullah: Sodomologist Extraordinaire, Money, Power and Sex: What Motivated Man dan The Real Dalang Behind The Anwar Sodomy Allegation.

Bosan dengan sikap penulis blog itu, Muhammad Shafee bertindak menemui Raja Petra secara bertentang 'mata-ke-mata' dengannya di Mahkamah Majistret pada 15 Ogos lalu. Tujuaannya hanya satu, menyerahkan perintah mahkamah dan writ saman kepada tuan punya diri. Apabila menyedari Raja Petra enggan menerimanya, Muhammad Shafee hilang sabar dan terus menghempaskan semua fail itu ke lantai! Beliau belum puas!

Berikutnya beliau sekali lagi mencabar Raja Petra dalam sidang akhbar khas di pejabatnya. Beliau juga mengkritik Raja Petra yang hanya tahu berselindung di sebalik laman webnya dengan tidak membenarkan debat secara terbuka. "Raja Petra hanya menyiarkan komen yang dirasakan baik untuk dirinya dengan ada tapisan, tetapi mendakwa dia mahukan masyarakat yang terbuka. "Dia (Raja Petra) seorang yang manusia yang pengecut seperti kata pepatah 'baling batu sembunyi tangan!!!" Mengenali peguam tersohor itu, beliau tidak akan terhenti di situ saja.

Tabiat Muhammad Shafee ialah, beliau akan berlawan habis-habisan dengan mereka yang ingin bersilat dengannya. Inilah yang dikatakan buku bertemu ruas.

No comments:

Post a Comment