Saturday, 26 October 2013

Bekas PM Australia Bosan dengan orang Cina Australia…!!!

1. Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian. Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung orang Cina yang tinggal dinegara ini. Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya orang kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh orang asalAustralian yang berjuang mendapatkan kebebasan.

2. Bahasa:Kami orang Australian bertutur didalam Bahasa Inggeris, bukan bahasa Mandarin, Hokkien atau bahasa Cina yang lain. Oleh itu, jika anda orang Cina ingin menjadi sebahagian daripada masyarakat kita atau menyesuaikan keadaan disini, sila belajar bahasa kami iaitu Bahasa Inggeris. Bukan kami yang perlu belajar bahasa Cina. Sikap kamu orang Cina yang berkelompok dan hanya menggunakan bahasa Cina sesama kamu membuatkan kami orang asal Australia tidak faham dan ini seperti menghina kami.
3. Agama:Kebanyakan Australian percaya kepada God (Kristian). Kenyataan ini bukanlah kerana semata mata hendak menyebarkan dakwah agama Kristian atau kerana politik. Tetapi hakikatnya negara ini diasaskan oleh orang-orang Kristian, prinsip-prinsip Kristian, dan ini telah dijelas didalam perlembagaan negara Australia. Ia sudah pasti sesuai dan menjadi keperluan untuk dipaparkan di dinding setiap semua sekolah di Australia. Mengapa sudah ada suara suara dari orang Cina untuk menuntut hak yang sama supaya dipaparkan juga agama budha?

4. Pendidikan:Orang Cina yang menetap disini sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian disini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian didalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.
5. Kami akan menerima kepercayaan anda, dan tidak akan mempersoalkan mengapa. Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.

6. Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang memboleh serta membenarkan anda orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia memberi pintu terbuka kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.

John Horward.Ex-Prime Minister, Australia.
Persoalan nya.... Adakah Ketua Pemuda, Wanita & Puteri UMNO Malaysia yg baru berani 'menegur' kaum cina di Malaysia spt ini?
Apa yg dikatakan oleh John Horward....sama spt di Malaysia, dan sudah tercatat di dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu.....

10 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. hokkien ???
  ada lebih dari 200 jenis bahasa cina ,dan org puteh tak tahu beza itu bahasa cina mana satu,macam mana org puteh tahu hokkien wujut??? hokkien cuma popular di malaysia ,singapura dan brunei,bukan negara lain termasuk china juga jarang nampak orang ckp bahasa hokkien....adakah ini maksudnya telah tiap hari dengar hokkien,supaya tahu hokkien wujut ??maksudnya statement ini dari org malaysia ? dari pulau pinang kan??

  sebelum buat statement ini ,atau tipu org ,sila cukup data yg ringkas baru tulis ,jgn memalukan ilmu kmu,statement kmu penuh dengan lubang yg tak logic

  ReplyDelete
 5. dan yg nombor ketiga tu dia tak ada kata agama buddha ,ambil ini

  http://www.gloucestercitynews.net/clearysnotebook/2007/10/prime-minister-.html

  ReplyDelete
 6. statement itu adalah halau org muslim,dia kata...

  " This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE, and we will allow you every opportunity to enjoy all this. But once you are done complaining, whining, and griping about Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one other great Australian freedom "

  sejak bila dia kata agama buddha??

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. http://www.gloucestercitynews.net/clearysnotebook/2007/10/prime-minister-.html

  sila copy dan lihat , john howard amaran kepada muslim keluar dari australia ,sebab terror attck

  ReplyDelete
 9. dan jangan lupa ,hokkien tu cuma org malaysia sj yg kata " hokkien ",
  bahasa org puteh hokkien bukan digelar " hokkien " ,di dunia ini cuma malaysia , singapore dan brunei digelar " Hokkien " ,china tak ada perkataan " Hokkien " tapi yg lain ,kalau china tidak ada perkataan itu ,macam mana australia boleh tahu ?? KAMU ORG MALAYSIA !!!
  SEMUANYA KMU SAJA YG TULIS , PM AUSTRALIA TAK PERNAH CAKAP ITU ,SEMUA BUKTI KUKUH

  ReplyDelete
 10. dan paling penting ,org kristian tak pernah sikit sikit kata GOD kristian,dan mereka tidak kata “ GOD ”,mereka bukan islam ,saya kristian ,cara yg statement kamu memang macam org islam ,kamu tahu apa org kristian selalu cakap ?kamu tak tahu sebab kamu ORANG MELAYU!!

  ReplyDelete